Kunnen wij u helpen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Tel. 078 70 90 21
Of gebruik onze online chat

Screens of rolluiken? Zo maakt u de juiste keuze

Op zomerse dagen schijnt de zon fel waardoor de temperatuur binnenshuis onaangenaam kan worden. Rolluiken en screens zijn twee populaire opties om uw huis te verduisteren waardoor u het koel en comfortabel kunt houden. Beide producten hebben hun eigen voordelen en belangrijke verschillen op vlak van kosten, materiaal en zonwerende eigenschappen. Rolluiken creëren volledige duisternis, terwijl screens gedeeltelijk het licht tegen houden waarbij uw zicht naar buiten behouden blijft. Ook de prijzen variëren tussen en rolluiken, maar dit hangt natuurlijk af van de afmetingen en het type screen of rolluik dat u overweegt. Om een keuze te maken die past bij uw behoeften en wensen, gaan we hier dieper in op de kenmerken en voordelen van screens en rolluiken.

 

 

Verschil in screens en rolluiken

Screens en rolluiken worden gebruikt als zonwering voor ramen en deuren om overdag de zon buitenshuis te houden. Daarbij zijn enkele cruciale verschillen waarmee u rekening moet houden om een weloverwogen keuze te maken tussen screens of rolluiken:

Screens Rolluiken
Materiaal Een screen bestaan uit een doek van stof dat strak gespannen wordt door de geleiders die aan uw raam of deur bevestigd worden. Een rolluik worden gemaakt van aluminium, wat zorgt voor een stabiele constructie en een lange levensduur.
Bediening Screens zijn volledig elektrisch te besturen dankzij de solar technologie. De zonnecel in de kap zet zowel zonlicht als daglicht om in energie. Rolluiken kan u zowel handmatig als elektrisch besturen. Bij elektrische bediening kan u kiezen tussen een afstandsbediening of een applicatie op uw smartphone.
Zicht naar buiten in gesloten toestand U behoudt het uitzicht naar buiten. U creëert een volledige verduistering met geen zicht op buiten.
Privacy/inbraak Ze dragen niet bij aan de inbraakveiligheid, maar verhogen wel de privacy doordat er geen inkijk is van buitenaf. Een rolluik is een krachtig gesloten pantser dat bijdraagt aan de inbraakveiligheid en verhoging van uw privacy.
Esthetiek Ze zijn een relatief nieuwe zonwering met een strak en minimalistisch design. Er is tevens een uitgebreid gamma aan kleurmogelijkheden beschikbaar. Rolluiken hebben over het algemeen een robuuster uiterlijk. Ze zijn beschikbaar in meerdere kleuren maar het aanbod is minder uitgebreid.
Kost De prijs is over het algemeen duurder. De prijs is vaak goedkoper.

 

Wat zijn screens?

Screens zijn een populaire vorm van zonwering om het huis koel te houden zonder het uitzicht naar buiten te verliezen. Ze zijn gemaakt van een speciaal ontworpen doek dat strak gespannen wordt vanuit aluminium geleiders. Dit doek reflecteert zonnestralen waardoor ramen minder opwarmen en u de temperatuur in huis beter kan controleren. Screens filteren licht en dragen zo bij aan zachte en aangename lichtinval aan de binnenzijde. Bovendien kan u een screen op zonne-energie besturen wat bijdraagt aan de daling van uw energierekening. Een uitstekende variant van de klassieke screen is de zipscreen. Dit type screen heeft een speciaal ritssysteem om het doek strak te houden in zijgeleiders. Doordat geleiders verticaal bevestigd worden is het doek volledig gesloten wat extra bescherming biedt tegen wind en insecten. De prijs varieert op basis van de afmetingen en het type, bekijk onze screens en budget screens.

Voordelen van screens

Screens zijn een populaire keuze van zonwering om een comfortabele woon- of werkomgeving te creëren. Het is een multifunctionele zonwering die verschillende voordelen biedt aan uw huis:

 • Temperatuur:Screens weren de zon waardoor uw huis koel blijft op hete zomerdagen.
 • Ventilatie: omdat screens frisse lucht doorlaten, blijft de temperatuur gereguleerd.
 • Uitzicht: u kunt blijven genieten van het zicht op uw tuin, terras of omgeving.
 • Privacy: het speciaal verduisterend doek is ontworpen zodat u niet van buiten naar binnen kan kijken.
 • Elektrisch en duurzaam: een screen is elektrisch te besturen. Bovendien werken ze volledig op zonne-energie.
 • Esthetisch de screens hebben een hun strak en minimalistisch design, verkrijgbaar in diverse kleuren.

Nadelen van screens

Indien u twijfelt tussen screens of rolluiken, kunnen enkele nadelen verbonden aan screens u mogelijks helpen bij uw beslissing:

 • Isolatie: screens dragen weinig bij tot uw huisisolatie maar hebben eerder een warmtewerende functie.
 • Beperkte inbraakveiligheid: ondanks ze uw privacy verhogen, maken screens het niet moeilijker voor inbrekers om het huis binnen te dringen.

 • Kost: een screen is over het algemeen duurder dan een rolluik. Ekstravert is de goedkoopste aanbieder in België en bieden screens aan die volledig bestuurbaar zijn op zonne-energie, waardoor u bespaart op uw energierekening.

Wat zijn rolluiken?

Rolluiken zijn de ideale oplossing als u op zoek bent naar een vorm van zonwering die u de gewenste privacy en veiligheid garandeert en tegelijkertijd isolatie biedt tegen geluid, warmte en koude. Ze bestaan uit stevige, horizontale lamellen die aan elkaar verbonden zijn en worden opgerold in een gesloten behuizing boven een raam, deur of andere ruimte in uw woning. Rolluiken zijn van aluminium, waardoor ze duurzaam en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Wat betreft bediening kunnen rolluiken voorzien zijn van een handmatig systeem zoals een slingerstang. Anderzijds zijn elektrische rolluiken de beste keuze indien u kiest voor gemak. Ze kunnen bediend worden met behulp van een afstandsbediening of een applicatie op uw smartphone.

Voordelen van rolluiken

Een rolluik is een veelzijdige vorm van zonwering dat veel voordelen biedt voor uw huis:

 • Veilig: een rolluik is inbraakvertragend. Wanneer het volledig gesloten is, kunnen inbrekers moeilijker binnendringen.
 • Verduisterend: de rolluiken kunnen de zon helemaal buitensluiten waardoor u ten volle kan genieten van uw nachtrust.
 • Isolatie: rolluiken helpen warmteverlies in de winter te verminderen en houden de warmte buiten tijdens de zomermaanden. Door de uitstekende thermische isolatie, kan u de energiekosten verlagen.
 • Milieuvriendelijk: de rolluiken zijn milleuvriendelijk en spaarzaam dankzij de mogelijkheid voor een solar paneel in de motor.
 • Geluidsisolatie: indien volledig gesloten, zal het rolluik door stilstaande lucht bijdragen tot de geluidsisolatie. Dit is perfect voor huizen gelegen aan drukke wegen of treinsporen.

Nadelen van rolluiken

Hoewel rolluiken veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee u rekening moet houden:

 • Installatie: de installatie van rolluiken kan ingewikkeld zijn. Indien u dit niet ziet zitten, kan u rekenen op professionele installatie door Ekstravert voor een kleine meerprijs.
 • Onderhoud: rolluiken vereisen een regelmatige schoonmaak en onderhoud om een soepele werking te garanderen.
 • Uitzicht: wanneer de rolluiken volledig gesloten zijn, is er geen zicht van binnen naar buiten.
 • Esthetiek: een rolluik werd lang gezien als een product dat log, zwaar en minder estetisch oogde. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren, designs en afwerkingen.

Hoe maakt u de juiste keuze tussen screens en rolluiken?

Om de beslissing te maken tussen rolluiken of screens is het belangrijk dat u de gewenste eigenschappen en estische waarde van uw ruimte bepaald. Indien u wilt inzetten op privacy en aangename temperaturen overdag maar toch het zicht op buiten wilt behouden, dan is een screen een echte aanrader. Denk bijvoorbeeld aan kamers die gericht zijn naar de tuin of het terras. Ze zijn volledig elektrisch bestuurbaar op zonne-energie en dragen bij aan een strak design voor uw huis. Indien u naast privacy, ook belang hecht aan extra inbraakvertraging, geluidsisolatie en de mogelijkheid tot volledige verduistering, dan zijn rolluiken de beste keuze. Door de hoge thermische isolatiewaarde, kan u op verwarmingskosten besparen. Hierdoor kan u genieten van een comfortabele en sfeervolle leef-,slaap- of werkomgeving, ongeacht het seizoen. Een andere factor die uw keuze tussen screen of rolluik beïnvloed is de kost. Over het algemeen is een rolluik iets goedkoper dan een screen. Desalniettemin biedt Ekstravert de laagste prijsgarantie op de markt.

Productadvies nodig? Ekstravert helpt u graag!

Twijfelt u nog steeds over het aanschaffen van rolluiken of screens? Heeft u andere vragen waar u 's nachts wakker van ligt en zonwering de ideale oplossing voor is? Dan helpt Ekstravert u graag verder. Wij bieden professioneel advies en persoonlijke begeleiding in het maken van de keuze zonwering die perfect bij uw woning past. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier. Indien u de prijs van onze producten wenst op te vragen, hebben we afmetingen van u nodig. Als u overweegt om producten bij Ekstravert aan te schaffen, komt ons team graag opmetingen doen aan huis.


« Terug naar het overzicht